Magyar English

Patogén csíra ellenes preventív készítménycsoport és technológia kifejlesztése, folyamatos analizálása és szabadalmaztatása adalék-, illetve élelmiszerkiegészítő anyagként.

A Pharmatéka Kft. 2008. áprilisában alakult kutatás-fejlesztési tevékenység, szolgáltatás és export termékek értékesítése céljából. A cég Pusztaberki székhelyű családi vállalkozás.

A cég növekvő aktív export tevékenységet folytatott az osztrák, olasz és romániai piacokon - ezzel is megalapozva a kutatás-fejlesztési tevékenység pénzügyi alapját.

 

A piacok további növelése hosszabb idejű eltarthatósággal, stabilitás növelésével válik lehetővé, ami szükségessé teszi az egyre nagyobb mértékben használatos illóolajok por formában történő stabilizálását. Különösen fontos ez olyan termékeknél, amelyeknél a bennük levő hatóanyagokkal alacsony patogén csíra fertőzöttség mellett is képesek annak elterjedését megakadályozni. Ellenőrizni szükséges ezen felül a takarmányba kerülő illóolajok stabilitását, különösen a pelletálással járó hőhatás okozta veszteségeket.

Az aktív hatóanyagok mennyiségét folyamatosan analizálni, mérni, garantálni szükséges.

A stabilitás növelése érdekében vizsgálni kívánjuk az amilopektinekkel képzett illóolaj komplexeket, melyekkel hatékonyság-növelést és költségtakarékosságot tudunk elérni, komoly előnyöket biztosítva a vele készült termékeknek például élelmiszerek aroma stabilizálásának növelésében.

Az újonnan vásárolni kívánt analitikai eszközökkel a fejlesztésre készülő piacképes adalékanyagok minőségét folyamatosan tudjuk követni, mely növeli a hatékonyságot, lehetővé teszi az EU-ban való regisztrációt és ugrásszerűen megnöveli a piacképességet.

A projekt végrehajtásával új minőségi termékek gyártása és forgalmazása válik lehetővé, mely különösen fontos a patogén csíramentesítési programhoz fejlesztett termékek ellenőrzésében és kivitelezésében.

A modern műszerek beszerzése után a Budapesti Műszaki Egyetem Analitikai tanszékével együttműködve új szakembereket képezünk ki és állítunk munkába a vidéki telephelyünkön, akik mind az alapanyagok, mind a fejlesztett termékek minősítésével minőségi garanciát tudnak nyújtani.

Az új termékek nemzetközi szabadalmaztatásával exportunk két éven belül várhatólag megduplázódik, gyors megtérülés biztosítható, az illóolajokat előállító magyar cégeknél a stabil por formájú termékek eladhatósága is nagymértékben növekszik.

 

A projekt keretében kerül stabilizálásra, folyamatos analizálásra, mérésre az új Diarr Stop B Plusz nevezetű preventív készítmény, ennek érdekében kerül beszerzésre 1db Flexar LC UV folyadékkromatográf, és 1db Clarus 680 gázkromatográf-tömegspektrométer, gőztér mintaadagolóval.

 

A projekt időtartama alatt az abban dolgozó két analitikus megbízott munkatársunk és két technikusunk bérjellegű költségei lesznek elszámolva, illetve az új készítmény nemzetközi és hazai szabadalmaztatási költségei kerülnek beállításra (USA és az EU-regionális szakaszok pályázaton kívül kerülnek megvalósításra).